Søk
Close this search box.
Søk
Lær hvordan du legger belegningsstein
Lær hvordan du legger belegningsstein

Betongdekke er et mer miljøvennlig alternativ til asfalt og et betongdekke har opp til fem ganger så lang levetid. Billigere og penere er det også, og du legger enkelt belegningsstein selv. Valget bør være enkelt.

Vi viser deg hvordan du selv enkelt legger belegningsstein.

Slik går du i gang

Underlaget er det aller viktigste nå du skal legge et toppsjikt, enten med heller eller belegningsstein. Underlaget må være stabilt og i stand til å drenere bort vannmasser, slik at du unngår telehiv og setninger. Et for dårlig underlag vil gi et umiddelbart eller senere uønsket resultat, så vær nøye med dette.

Bærelaget

  1. Grav 35-40cm dypt.
  2. Legg fiberduk i bunnen av hele det utgravde underlaget. Fiberduken må overlappes med minst 10cm i skjøter.
  3. Fyll opp med pukk 0-63mm.
  4. Komprimer bærelaget med vibroplate. Dette kan du leie hos oss.
Husk å lag fall slik at vann renner bort og ikke danner dammer. Er flaten du skal legge helt rett kan det være lurt å lage det litt høyere i midten slik at vann renner ut til sidene. Bærelaget må være jevnt og eventuelt fall må lages i bærelaget, da settelaget skal ha samme tykkelse på hele flaten. Et ujevnt bærelag kan gi ujevnheter i steinlaget.

Settelaget (avretningslaget)

Settelaget legges for å gi en jevnt trykkfordeling av belegningssteinen mot bærelaget. Det skal være med på å utjevne mindre ujevnheter i bærelaget.
  1. Fordel 0-6mm eller 0-5mm subbus over hele arealet. Settelaget skal ha en tykkelse på 30mm.
  2. Rett av settelaget med lirer eller spesialverktøy for avretting. Slikt spesialverktøy kan du leie hos oss.
  3. Komprimer settelaget med en vibroplate. En slik kan du leie hos oss.
Settelaget skal kun komprimeres en gang, da det skal etterkomprimeres etter belegningssteinen er lagt. Det er også mulig du må skrape bort settelaget i enkelte områder – enten som følge av for tykt lag eller på grunn av avvik i steinen.

Legging av belegningsstein / heller

Nå kommer jobben som er virkelig morsom. Her vil du se umiddelbare resultater og den nøyaktige jobben du har gjort med bære- og settelaget vil gjøre at du raskt legger kvadratmeter på kvadratmeter.
  1. Strekk snorer langs alle kantene der du skal legge stein. Snorer må trekkes i alle rette lengder og vinkler. Disse strekker du ved å banke ned trepinner i hvert hjørne. Strekk snoren mellom pinnene. Langs lange strekk kan du med fordel banke ned flere pinner for å stabilisere snoren. Du kan også bruke snorpinner av stål som vi selger i butikken. Disse er mer stabile enn trepinner og de kan brukes flere ganger.
  2. Start å legge steinen fra den lengste siden av plassen. Du kan velge hvilken vei steinen skal legges, men en uskreven regel som gir et varig godt resultat er å legge steinen på tvers av kjøreretningen.
  3. Bruk en rettholt for å sjekke at steinen ligger snorrett. Gjør en slik sjekk så ofte som mulig – gjerne for hver andre rad. Det gjør at du enkelt fanger opp eventuelle justeringer underveis, og det gir et penere sluttresultat. Hvis du må gjøre justeringer bruker du et justerspett. Det får du kjøpt hos oss. For å dele steiner i hjørner, vinkler og på lengden kan du bruke vinkelkutter eller steinsaks. Du får kjøpt begge deler hos oss.
  4. Når all steinen er lagt skal du i gang med siste finish – fugesand. Bruk 0-1mm fugesand. Det er viktig at overflaten på steinene er helt tørr, og sanden må være tørr. Hvis ikke er det vanskelig å fylle fugene. Hell sanden ut over plassen. Bruk en feiekost med myk bust for å sope sanden ned i fugene. Det er en fordel å smøre seg med tålmodighet her. Dra feiekosten sakte over steinen, slik at fugesanden får tid til å legge seg ned i fugene.
  5. Når alle fugene og sprekker er fylt med fugesand går du over med en vibroplate. Dette kan du leie hos oss. På tromlet belegningsstein kan du kjøre vibratoren direkte på steinen. Det kan da være en fordel å spre et tynt lag fugesand over hele området for at vibroplaten skal gå lettere. Hvis du har lagt utromlet stein må du bruke en gummimatte som underlagt ved komprimering for at steinen ikke skal skades. Du vil se at fugesanden forsvinner noen steder i fugene. Det er fordi den ristes ned i tomrom under steinen. Det skal den gjøre. Gjenta punkt 5 inntil fugesanden ikke lenger forsvinner ved komprimering.
TIPS! For å forhindre ugress i fugene bør du spyle plassen tidlig hver vår for å fjerne frø som falt på sensommeren/høsten året før og som potensielt kan spire. Fyll deretter på med ny fugesand. Dette er en jobb som ikke tar lang tid, men som sparer deg for veldig mye ugress.